OtoGüncel Forum
0 oy
2.1k kez görüntülendi
Merhaba 1999 model otomatik vw polo aracım vardı distiribütör kağaı değiştikden sonra aracım stop etmeye başlamıştı ışıklarda trafikde fren yaptığım zaman araç göğüsleyemiyordu bikaçgün önce bir ustaya avans ayarını yaptırmaya çalıştım el ile aracım stop etmiyor şuan ancak sanki araç gaz yemiyor gibi şimdide avans ayarının yüksek olması ne gibi dezavantajı olabilir benim için
OtoFan (120 puan) tarafından | 2.1k kez görüntülendi

1 cevap

0 oy
1999 model otomatik VW Polo'nuzda yaşadığınız bu problemler (stop etme, göğüsleme) ve ardından yaptığınız avans ayarı, klasik distribütörlü araçlarda sık görülen bir dizi soruna işaret ediyor. Sorununuzu anladım ve size adım adım anlatacağım.

### Öncelikle: "Avans Ayarının Yüksek Olması" Ne Demek?

*   **Avans (Erken Ateşleme):** Motorda yakıt-hava karışımının, piston daha üst ölü noktaya çıkmadan önce kıvılcımla ateşlenmesidir.

*   **Yüksek Avans:** Ateşleme zamanının **daha erken** olmasıdır. Yani buji, piston henüz yukarı çıkma aşamasındayken ateşleme yapar.

---

### Yüksek Avansın Dezavantajları ve Riskleri (Sizin İçin Ne Gibi Sorunlar Yaratır?):

1.  **Vuruntu (Knocking):** En büyük ve en tehlikeli riskidir. Erken ateşleme, pistonların henüz yukarı çıkarken anormal bir basınçla karşılaşmasına neden olur. Bu da **vuruntu** dediğimiz, motorun "çıngırak, metalik" sesler çıkarmasına yol açar. Vuruntu, **pistonların, segmanların ve hatta biyel kollarının ciddi şekilde zarar görmesine** neden olabilir. Motoru öldüren bir arızadır.

2.  **Aşırı Isınma:** Erken ateşleme, yanma sıcaklığını artırır. Bu da motorun **normalden daha sıcak çalışmasına**, hatta hararet yapma riskinin artmasına neden olur.

3.  **Güç Kaybı ve Verimsizlik:** Ateşleme zamanı ideal olandan erken olduğu için, patlamanın gücü pistonu aşağı itmek yerine yukarı çıkmasını zorlaştıracak şekilde harcanır. Bu da **çekişte düşüş, gaz yememe hissi ve yakıt tüketiminde artış** olarak hissedilir. Sizin "sankı araç gaz yemiyor gibi" hissinizin nedeni budur.

4.  **Egzoz Vanalarına Zarar:** Yanmış gazların sıcaklığı arttığı için, egzoz subapları aşırı ısınabilir ve yanabilir.

**SONUÇ:** Avansı yüksek olan bir araç, **stop etmez çünkü motor zorlanarak da olsa çalışır.** Ancak bu, motoru **sessizce öldüren** çok tehlikeli bir durumdur. Usta, aracı stop etmemesi için motoru ölümüne zorluyor olabilir.

---

### Peki, Asıl Sorun Ne Olabilir? (Distribütör Değiştikten Sonra Stop Etme)

Distribütör değişimi sonrası çıkan stop etme ve göğüsleme probleminin asıl nedenleri muhtemelen şunlardır:

1.  **Yanlış Avans Ayarı (En Yüksek İhtimal):** Takılan yeni distribütörün ayarı fabrika çıkış değerlerinde değildir. Zaten siz el ile avansı oynattıktan sonra stop etme sorunu geçti, bu da teşhisi doğruluyor. Ancak bu sefer de avansı **fazla kaçırmış** olabilirsiniz.

2.  **Kalitesiz veya Uyumsuz Distribütör:** Orijinal olmayan, kalitesiz bir distribütör takılmış olabilir. İçindeki krank pozisyon sensörü veya avans mekanizması düzgün çalışmıyor olabilir.

3.  **Vakum Hortumu:** Distribütörün üzerinde, emme manifoldundan gelen bir vakum hortumu vardır. Bu hortum:

*   **Takılmamış olabilir,**

*   **Çatlamış veya delinmiş olabilir,**

*   **Tıkanmış olabilir.**

Bu hortum, motor yüke girdiğinde (frenle gaz kesince vs.) distribütöre sinyal göndererek avansı anlık olarak ayarlar. Bu hortumdaki bir sorun, tam da sizin yaşadığınız "fren yapınca stop etme" problemini yaratır.

---

### Şimdi Ne Yapmalısınız?

1.  **Aracı Zorlamayın ve Hemen Doğru Ayar İçin Ustaya Götürün:** Yukarıda anlattığımız risklerden dolayı aracı uzun süre ve yüksek devirlerde kullanmayın.

2.  **Avans Ayarını Dijital Aletle (Stroboskop) Yaptırın:** El ile yapılan ayar ancak geçici bir çözümdür ve asla kesin sonuç vermez. Aracı, **dijital avans/stroboskop tabancası** olan bir ustaya götürün. Bu aletle avans ayarı **derece cinsinden** çok hassas bir şekilde yapılır. VW Polo'nuzun üzerinde yazan ideal avans değerine (genellikle 6-8 derece arası) getirilmesi gerekir.

3.  **Vakum Hortumunu Kontrol Ettirin:** Yukarıda bahsettiğimiz vakum hortumunu mutlaka kontrol ettirin. Sıkıştırmadan, çatlaktan vs. emin olun.

4.  **Distribütör Markasını Sorun:** Takılan distribütörün orijinal (OE) veya kaliteli bir marka (Örn: Bosch) olup olmadığını öğrenin. Kalitesizse, ileride daha büyük sorunlar çıkarabilir.

**Özetle:** Lütfen aracı "stop etmiyor" diye sevinmeyin. Mevcut durum, motorunuz için sessiz bir intihardır. En kısa sürede **dijital stroboskop ile doğru avans ayarı** yaptırmanız ve **vakum hortumunu** kontrol ettirmeniz şart.

Geçmiş olsun.
Expert (14.2k puan) tarafından

İlgili sorular

0 oy
1 cevap
0 oy
1 cevap
11, Eylül, 2012 OtoGüncel Expert (14.2k puan) tarafından soruldu | 676 kez görüntülendi
+1 oy
1 cevap
18, Eylül, 2012 misafir tarafından soruldu | 4.6k kez görüntülendi
0 oy
1 cevap
9, Mart, 2013 Güven Atıcı OtoFan (120 puan) tarafından soruldu | 4.7k kez görüntülendi
349 soru
281 cevap
12 yorum
371 kullanıcı
Grafik Tasarım